Yazılım nedir? Yazılım Dilleri ve Yazılım Dersleri



Yazılım Nedir?

Elektronik bir donanımı, belirli bir işi yapmak için derlenmiş komutların bütünüdür. Bu komutlar işlemcilerde işlenerek bir olaya dönüştürülür.
Yazılım nedir ? sorusunu kısaca size özetlemiş olduk.
Yazılım kendi içerisinde çeşitlere ayrılmaktadır. Bunlar Web tabanlı yazılımlar ve Bilgisayar Tabanlı yazılımlardır.
Bir program oluşturmak için kod yazan kişiye ise yazılımcı denir. Yazılımcılar dijital dünyayı inşaa eden kişilerdir. Bir çok yazılım vardır. Bu yazılımlar bazen bir elektronik cihazın çalışmasını bazen ise bir web sitesini oluşturur.



Yazılım Dilleri

Günümüzde teknolojinin gelişmesiyle bir çok yazılım dili gelişmiştir ve hala yazılım dilleri kendilerini geliştirmektedir.
Günümüzdeki yazılım dilleri şöyledir.

1 - JAVA
1991 yılında akıllı TV’ler için geliştirilen Oracle Java dünyadaki en popüler programlama dili. Android ve iş uygulamaları geliştirmek için Java bilmek gerekiyor.

2 - C
Bugün kullanımda olan en eski programlama dillerinden biri; çünkü C 1970’lerin başında tasarlandı. 1978 yılında ise C’nin kutsal kitabı olan 800 sayfalık C Programlama Dili yayınlandı.

3 - PYTHON
1989’da oluşturulan bu dilin en güzel özelliği kolay okunabilen kodu. Bu sebeple kodlamaya başlamak istiyorsanız önce Python öğrenin. Yazılım mantığını kavradıktan sonra diğer dillere geçersiniz. Benim zamanımda Commoder 64’te Basic vardı.

4- PHP
Web’in üçte birinde PHP kullanılıyor. WordPress, Facebook ve Yahoo gibi büyük siteler PHP’yi tercih ediyor. Ancak birçok programcı da PHP’den nefret ediyor. Öyle ki Stack Overflow kurucusu Jeff Atwood, “PHP gerçek bir dil bile değil, sadece derme çatma bir kodlama yığını” diyor.

5 - VISUAL BASIC
Microsoft Visual Basic ve ardılı Visual Basic .NET yazdığınız programlarda grafik öğeleri sürükleyip bırakarak değişiklik yapmanızı sağlayan özellikler içeriyor. Eski moda ama hayranları var. Bu arada Commoder BASIC yazılımının da 6502 Microsoft BASIC’ten geldiğini hatırlatalım.

6 - JAVASCRIPT
Javascript web uygulamalarında kullanılan en popüler programlama dili, ama isim benzerliği dışında Java ile alakası yok. Modern web JavaScript çalışıyor fakat bu çok yavaş bir yazılım dili ve güvenlik açıklarıyla dolu.

7 - R
Veri analizi yapanların ve istatistikçilerin favori dili. Google Analytics, veri görselleştirme (dataviz) ve veri bilimi konusunda uzmanlaşmak veya bankacılık, finans, havacılık gibi sektörler için yazılım geliştirmek istiyorsanız R kullanabilirsiniz. Özellikle Google Analytics R’yi çok seviyor.

8 - GO
Google bunu çok büyük veriyle uğraşması gereken kendi arama motoru için tasarladı. Ancak, güvenilir ve sağlam bir sistem olarak büyük ölçekli kullanımda az bug veren Go çağdaş yazılımcıların da gözbebeği oldu. En hızlı büyüyen programlama dillerinden biri.

9 - RUBY
Bu da Python gibi kolay kodlama yapılan 24 yıllık bir programlama dili. Ayrıca Ruby’ye eklenen Rails add-on’u ile çok popüler. Rails sayesinde Ruby tabanlı web uygulamaları geliştirmeniz artık çok kolay.

10 - GROOVY
Bu Java türevi de 2007’de çıkar çıkmaz popüler oldu; çünkü kodlama işini hızlandırıyor. Java koduna kolay eklenen Groovy; IBM, Google ve Target’ın sevgilisi.

11. OBJECTİVE-C
Orijinal C programlama dili o kadar popüler oldu ki birçok türevi çıktı. Objective-C de diğer dillerin özellikleriyle donatılmış bir C türevi. Hâlâ Apple malı Swift’ten daha popüler, ama Swift fena geliyor ve öne geçecek.

12. PERL
Bu da NASA’nın 80’lerin başında havacılık ve uzay mühendisleri için geliştirdiği bir yazılım. Perl güçlü ve esnek, üstelik komut satırı işlemede çok hızlı ve rakipsiz. Hatta yazılımcılar arasındaki adı “web’in yara bandı”. Pek estetik ve yalın bir dil değil, ama web sitelerine güncellemelerle hızlı yama yapmak istiyorsanız Perl kullanabilirsiniz.

13. PASCAL
Pascal adını ünlü Fransız filozof Blaise Pascal’dan alıyor ve bu programlama dili Apple’ın orijinal Macintosh bilgisayarlarında kullanıldı. Aynı zamanda Fransız ve İtalyanların seksenlerdeki gözdesiydi.

14. DELPHİ OBJECT PASCAL
Bu da Apple tarafından 1986 yılında geliştirdi ve asıl amacı programcıların Oracle veritabanlarını diğer sistemlere bağlamasını sağlamaktı.

15. SWİFT
Apple Swift, iOS uygulamaları geliştirmeyi kolaylaştırıyor. IBM gibi yüksek profilli Swift severler sayesinde daha da popüler olacak.

16. MATLAB
Üniversitede fizikçi veya matematikçi olmak istiyorsanız bu matematik programlama dilini öğrenmelisiniz

Yazılım Dersleri
Yukarıda açıklamış olduğumuz günümüzde çoğu aktif olarak kullanılan yazılım dilleri öğrenmek için kurslar ve internet ortamında birçok eğitim setleri mevcut bu dillerin bolca kaynakları mevcut kitaplar , videolu eğitim dersleri gibi kaynaklardan da yararlanabilirsiniz.

Yorum Gönder

0 Yorumlar