Geleceğin Enerji Kaynağı: “Su Bazlı Nükleer Batarya”

Nedir Bu Su Bazlı Nükleer Batarya?

Nükleer batarya deyince muhtemelen aklınıza direkt olarak nükleer fisyon reaktörüyle çalışan bir enerji kaynağı gelmiştir.  Ancak durum hiç de öyle değil. Geliştirilen bu nükleer batarya elektrik üretmek için betavoltaik süreci kullanıyor. İsminden de anlaşılacağı üzere bir betavoltaik cihaz fotovoltaik bir cihaza oldukça benzerdir ancak fotonlardan elektrik üretmek yerine beta radyasyonundan (yani radyoaktif elementler tarafından yayılan yüksek enerjili elektronlar) elektrik üretir. Bir betavoltaik cihaz neredeyse tamamen fotovoltaik cihaz ile aynı şekilde yapılır: İki elektrot arasına bir parça silikon ( bunun yerine farklı bir yarı iletken de kullanılabilir) sıkıştırılır ve radyasyon yarı iletkene çarptığında bir elektron akışı (voltaj) üretir. Bu nükleer batarya temel olarak platin kaplı titanyum dioksit elektrot, şu ve bir parça radyoaktif stronsiyum-90’dan oluşuyor. Stronsiyum-90 28.79 yıllık yarım bir ömürde radyoaktifliğini kaybeder. Yani bu batarya tam olarak kullanılabilir hale getirilirse hiç benzin istasyonuna uğramadan arabanızı yaklaşık 29 sene kullanabileceksiniz.

Kimler Tarafından Geliştirilmiştir?

Kolombiya’daki Missouri Üniversitesi’nde görevli Baek Kim ve Jae Kwon tarafından geliştirilmiştir. Dünyadaki ilk su bazlı nükleer bataryayı üretmişlerdir.

Kullanım Alanları Nelerdir?

Hemen hemen hayatın her noktasında kullanabileceğimiz bu bataryalar özellikle tıp, otomotiv ve ordu teknolojilerine önemli gelişmelere sebebiyet verebilecek gibi görünüyor. Günün birinde kalp pilleri yerine bu su bazlı nükleer bataryalar kulllanılabilir. Belki de elektrikli bir arabanın bataryası olarak kullanılır. Bu konuda Dr. Kwon açıklamasında bu bataryaların kullanım alanları hakkında bize bilgiler veriyor, “Su tampona benzer bir biçimde hareket ederek, cihazda yüzey plazmonları oluşturarak, verimin yükselmesine yardımda bulunuyor. Bu iyonik solüsyon çok düşük sıcaklıklarda kolayca donmadığından otomobil bataryaları dahil pek çok alanda belki de uzay araçlarında kullanılabilir,”

İnsan Vücuduna Zararları Nelerdir?

Dışındaki katman zarar görmediği sürece zarar vermediği söyleniyor. Lakin bundan önce wi-fi dalgalarının çok zararlı olduğunu söyleyen bir grup bu su bazlı nükleer bataryalara karşı oldukça sert söylemlerde bulunuyor. Öyleki bu gruptan yapılan bir açıklama şöyledir: “Bu bataryalar telefonunu şarj etmek istemeyenler için mükemmel tabii hayatlarına ve spermlerine değer vermiyorlarsa.”

Yorum Gönder

0 Yorumlar