2019 yılı ekonomik ve politik açıdan nasıl geçecek bilemiyoruz ama hızla gelişen teknolojinin yepyeni nimetleriyle tanışacağımız bir yıl olacağına eminiz. Gartner tarafından paylaşılan bilgilere göre 2019 yılında 10 yeni teknoloji insanlığa yön verecek ve hayatımızı değiştirecek. Bu yeni teknolojiler arasında hem eğlenceli, hem de biraz tedirgin edici başlıklar yer alıyor. 2019 yılına yön verecek teknoloji trendlerini merak ediyorsanız sözü daha fazla uzatmayalım ve listemizi sıralamaya başlayalım.
1. Otonom araçlar
Yapay zeka teknolojisinin gelişmesiyle birlikte otonom yani insan kontrolünde olmayan araçların prototiplerini görmeye başladık. Kısa bir süre önce sizlerle paylaştığımız listede insansız olarak uçabilen taksilerin geliştirildiğini de belirtmiştik. 2019 yılında bu ve buna benzer otonom araç projelerinin zirve yaptığını göreceğiz. Bu otonom araçlar arasında robotlar, drone’lar, otonom otomobiller ve üst düzey yapay zekaya sahip insansız hava araçları yer alıyor olacak. Bunlara ek olarak 2019 yılında taşımacılık ve lojistik sektöründe de otonom araç sistemlerinin öne çıktığına şahit olacağız.
2019 yılında yine yapay zeka ve büyük veri işleme teknolojilerinin yardımıyla, özellikle iş dünyasında “Artırılmış Analiz” kavramını sıkça duymaya başlayacağız. İngilizcesi “Augmented Analytics” olan bu kavram sayesinde iş ve bilim dünyasında çok daha ileri seviyede verimlilik sağlanacak. Büyük firmaların üretim ve pazarlama alanında daha iyi kararlar vermesini, daha isabetli hamleler yapmasını sağlayacak olan “Artırılmış Analiz” teknolojisi yepyeni çalışmaların önünü açacak.
3. Yapay zeka tarafından geliştirilecek yazılımlar
Yazılımla uğraşanları biraz korkutacak bir teknoloji trendi karşınızda. 2019 yılında birçok yazılım ve uygulama, yapay zeka tarafından geliştirilecek. Ancak hemen endişelenmeyin, yapay zekaların bu işe adapte olması için tabii ki yapay zeka yazılımcılarının sıkı bir çalışma sürecinde olması gerekecek. Şimdiden tavsiyemizi vermiş olalım, kendinizi yazılım alanında geliştirmek istiyorsanız kolaya kaçmayın ve yapay zeka geliştirme çalışmaları için kolları sıvamaya başlayın. 2022 yılında özellikle mobil uygulamalarının yüzde 40’ından fazlasının yapay zekalar tarafından geliştirilmiş olacağı tahmin ediliyor.
4. Dijital ikizler
Günümüzde birçok üretim sistemi, yazılımlar yardımıyla insanlar tarafından yönetiliyor. 2019 yılında bu gidişatın biraz daha ileri taşınacağı ve tamamen dijitalleştirilebileceği tahmin ediliyor. Gerçek bir sistemin dijital ikizi geliştirildiğinde; makineler arası iletişim, yapay zeka ve sensör teknolojileri aracılığıyla üretimin neredeyse tamamen makinelere emanet edilmesi mümkün görünüyor. Görünen o ki artık çalışan değil, çalışacak robotları, sensörleri ve yapay zekaları geliştiren insan olmak için çabalamak gerekecek.
5. “Uç bilişim”
Henüz literatürde kesin karar kılınmış bir karşılığı olmadığı için “Uç Bilişim” demeyi tercih ettiğimiz teknoloji, bilişim kavramına yeni bir boyut katacak. İngilizcesi “Edge Computing” olan teknoloji, geçtiğimiz birkaç yıla damgasını vuran Cloud Computing yani Bulut Bilişim’in bir sonraki boyutu denilebilir. Bilişim sistemlerinin merkezi ya da bulut odaklı barındırılmasından farklı olarak ağ uçlarında gerçekleşmesi anlamına gelen “Uç Bilişim” kavramı, bir bakıma “Blockchain” yani “Blok Zinciri” teknolojisine benziyor diyebiliriz. Hazır bahsetmişken küçük bir ipucu verelim, “Blok Zinciri” teknolojisini de listemizin ilerleyen maddelerinde göreceksiniz.
6. Sarmalayıcı sanal deneyimler
Virtual Reality olarak bilinen “Sanal Gerçeklik” ve “Augmented Reality” olarak bilinen “Artırılmış Gerçeklik” teknolojileri son iki yılda adından sıkça söz ettirdi. 2019 yılında bu teknolojiler hem kendi başlarına, hem de birbiriyle harmanlanarak daha da ileri taşınacak ve bizlere sarmalayıcı sanal deneyimler yaşatacaklar. Bir bakıma Matrix âlemine giriş yapıyoruz desek abartmış olmayız. Gerçek dünyanın stresinden kurtulmak ve farklı sanal dünyaların keyfini çıkarmak isteyenler için 2019 son derece verimli bir yıl olacak.
7. “Blok zinciri”
“Blok Zinciri” ya da İngilizce karşılığıyla “Blockchain” dendiğinde aklınıza ne geliyor? Eğer teknolojiyle yakından ilgiliyseniz “Bitcoin” dediğinizi duyar gibi oluyoruz. 2019 yılı dünyanın büyük firmalarının “Blok Zinciri” teknolojisine iyiden iyiye adapte olmaya başladığı yıl olacak. Gerek kripto paralar, gerekse ekonomi dışındaki birçok sektörde bu teknolojiden faydalanılacağına kesin gözüyle bakılıyor. Mantıken bir bilginin tek bir merkezde değil, bloklarda birbiriyle iletişim halinde, birçok kaynaktan kontrol edilerek barınmasını sembolize eden “Blok Zinciri” teknolojisine mutlaka kafa yormanızı tavsiye ederiz. Gerek sosyal ağ firmaları, gerekse çevrimiçi alışveriş siteleri şu an “Blok Zinciri” teknolojisine hâkim mühendisleri işe almaya başladı bile.
8. Akıllı alanlar
Akıllı telefonlarla başlayan teknolojide “akıl” yolculuğumuz kapsamını daha da genişletiyor. 2019 yılında “Akıllı Alanlar” hayatımıza yön verecek. Akıllı şehirler, dijital çalışma alanları, akıllı evler ve sensörlerle yönetilen akıllı fabrikalar 2019 yılının yükselen değerleri olacak. Bu teknoloji trendinin nimetlerinden faydalanmak için maalesef kalburüstü kitleye dahil olmak gerekiyor. Düşük maaşlarla çalışmak zorunda olanların bu teknolojiden haberdar dahi olmayacağını tahmin etmek zor değil.
9. Dijital etik ve gizlilik
Veri mühendisliği ve büyük veri analizi gibi kavramlar maalesef bizim bilgilerimizden beslenerek büyüyorlar. Bundan birkaç yıl önce “Seni ne ilgilendirir?” şeklinde tersleyeceğimiz soruların cevaplarını, şu an kendi rızamızla dijital âlemde paylaşıyoruz. Bu doğrultuda yeni etik kurallarının ve gizlilik ilkelerinin ortaya koyulması gerekiyor. 2019 yılı, dijital etik ve gizlilik konularında bolca tartışma yaşanacak bir yıl olacak. Aynı zamanda 2019 yılı, bu konuda sosyal medya ve pazarlama firmalarının elini taşın altına koyacağı yıl olacak. Ya da en azından biz öyle olmasını ümit ediyoruz.
10. Kuantum bilişim
Şu an bu yazıyı yazdığımız bilgisayar da, elimizden bir türlü düşüremediğimiz akıllı telefonlar da temelinde 1’ler ve 0’lardan oluşan bitler aracılığıyla, klasik işlem metoduyla çalışırlar. Bilişim dünyasında adı duyulmaya başladığından beri büyük heyecan yaratan “Kuantum Bilişim” ise aynı anda hem 1 hem de 0 ihtimalinin değerlendirilebileceği kübitler ile yönetilecekler. “Peki bu ne sağlayacak?” derseniz, kuantum bilgisayarlar klasik bilgisayarların hesaplamasının yıllar boyu süreceği karmaşık işlem algoritmalarının dakikalar hatta saniyeler içerisinde çözebilecekler. Tabii ki şimdilik çok karmaşık işlemler yapabilen kuantum bilişim sistemleri göremedik ama 2019 yılında bu konuda ciddi çalışmaların hayata geçirileceği tahmin ediliyor. Umarız kuantum bilişim “Keşke görmeseydik” diyeceğimiz korkutucu yapay zeka teknolojilerinin önünü açmaz.
3 Yorumlar
Otonom araçlar yıllardır konuşulan bir konu olmasına rağmen çalışmalara başlanmamıştı. Umarım denemeler başarılı olur.
YanıtlaSilAkıl almaz derecede gelişmiş teknoloji... Siyah beyazlı televizyonlardan nereye geldik
YanıtlaSilGeleceğe yön verecek teknoloji trendlerinden güzel bir yazı ile bahsetmişsiniz. Emeğinize sağlık.
YanıtlaSil