İlginç Yok Artık Diyeceğimiz Teknolojik Gelişmeler

Gün geçmiyor ki yeni bir teknolojik gelişme ile karşılaşmayalım.  Geçmişte sadece bilim kurgu filmlerinde görülebilen sahnelerin bazıları, günümüzde gerçekleşmeye başladı. Sadece ilgilendiğimiz konularda bile o kadar çok değişiklik oluyor ki bazen takip etmekte bile zorlanabiliyoruz. Teknoloji hep bir yenilenme sürecinde ve hayatın her alanında bu sürecin içinde yaşıyoruz. Bu yazımda, günümüze kadar olan bazı teknolojik gelişmelerden bahsetmek istiyorum.


3D Yazıcı:

shutterstock_186834284
      Günümüzde en popüler trendlerden olan 3D yazıcılar, hayatımızın neredeyse her alanında kullanılmaya başlandı. 3D baskı yönteminin ayrıntısını farklı bir yazıya bırakıp, ortaya çıkan ürünler konusuna dikkatinizi çekmek istiyorum.
3dprintedcar
      Local Motors şirketinin 3D yazıcı ile bastığı arabanın ismi Strati. Bu ürün bile  3D baskı teknolojisinin hangi noktaya geldiğini göstermesi açısından önemli.
      3D yazıcı teknolojisinde,  farklı malzeme ve yöntem kullanılarak, oldukça geniş endüstri alanına hitap edilebilmekte. 3D baskı yöntemi kullanılarak  geliştirilen kafatası ve omurilik parçaları,  ameliyat ile hastalarda kullanılmaya başlandı bile. Aynı şekilde yiyecek sektöründe de kullanılan 3D baskı sistemleri, artık pizzamızı da yapar hale geldi. Kısacası, 3D baskı teknolojisi ile yapılabilecekler neredeyse hayal gücümüz ile sınırlı diyebiliriz.

İnsansız Hava Araçları:

insansızhava1
      İnsansız hava araçları ya da kısa ismi ile “Drone” ları, hep bilim kurgu filmlerinde ya da film çekimlerinde görüntü almak için kullanılan, maliyetinin yüksek ve kullanımının zor olduğunu tahmin ettiğimiz  araçlar olarak düşünülürdü.
      Do it Yourself (DIY) olarak ifade edilen ve düşük maliyetler ile kendimizin yaptığı drone’lar, askeri drone’ların aksine hafiflik, ucuzluk ve taşınabilirlik gibi özellikleri ile kişisel kullanıma sunulmuş durumda.
      Günümüzde,  insansız hava araçlarının oldukça düşük fiyatlara, kolay kullanılabilen modelleri bulunuyor.
      Bu cihazlar ile bazı firmalar, ürün teslimatı yapmayı bile düşünüyorlar fakat yasal bazı engellemeler ile karşı karşıyalar. Sadece özçekim yapmak için geliştirilmiş modelleri bile var. Hollanda da yakın zamanda sağlık alanında kalp krizi geçiren hastalara, acil müdahale amacıyla kullanılmaya başlanacağı söyleniyor.

İnsansı Robot:

      Robot denir de akla Japonlar gelmez mi hiç? Japonlar ve robot teknolojisi bir araya gelince ortaya gerçekten insanı hayran bırakan işler çıkabiliyor. Bahsedeceğim “insansı” robotun ismi Chihira Aiko.
insansı robot
Ellerini ve kollarını çok rahat bir şekilde hareket ettirebilen robot, işaret diliyle konuşabiliyor. Chihira Aiko’nun geliştirilme amacı, sağlık alanında insanlara yardımcı olması. Şimdilik sadece belli mimiklere sahip olan robot, geliştirilebilecek bir yapıya sahip.

Uçan Araba:

      Bu yıl Viyana’da gerçekleştirilen öncüler festivalinde oldukça ilginç bir araç tanıtımı yapıldı.  AeroMobil 3.0 adı verilen araç, normal arabalar gibi şehir trafiğinde hareket edebiliyor, bunun yanında uçabiliyor da.  Havadayken 200 km hız yapabilen araç, havada 4 saat kalabiliyor. Araç yerdeyken 160 km hıza ulaşabiliyor.
aeromobil-flyingcar-9
      Geleceğin otomobili olarak adlandırılan araç, dolu bir depo ile 875 km gidebiliyor. AeroMobil 3.0,  sürüş testlerinden başarıyla geçmiş durumda. Stefan Klein ve Juraj Vaculik adlı iki mühendis tarafından tasarlanan AeroMobil, geleceğin otomobil anlayışını değiştirmeye aday gözüküyor.

Kendi Kendine Bağlanabilen Ayakkabı:

      Geleceğe dönüş filminden hatırlayacağımız, izleyenleri sahip olmayı hayal ettiği otomatik bağcıklı ayakkabı, gerçek oldu. Bir spor ürünleri firması, kendi kendine bağlanabilen ayakkabı geliştirdi.
Kendiliğinden bağlana ayakkabının arka tarafında, bağcıkların sıkışmasını sağlayan bir mekanizma mevcut. Bunun dışında herhangi bir mekanik parça bulunmuyor.
Ayakkabıyı giyip, topuğuna bastığınızda, ipler sıkışıp ayakkabının ayağınıza oturması sağlanıyor.
powerlace-590x330

Kendiliğinden bağlanabilen ayakkabı fiber malzemeden yapılmış, ayakkabının üzerinde bulunan ipler direk tabana bağlanmış durumda. Ayakkabı, her giyildiğinde bu iğlerin kasılıp gevşemesi sağlanarak kolay kullanım sağlanıyor. Yapılan testlerde oldukça fazla sayıda otomatik bağlanma gerçekleştirilmiş.
Sadece birkaç örneğini verdiğim ilginç teknolojiler ile aslında aklımızda olan ama nasıl yapılabileceğini bilemediğimiz şeylerin, gerçeğe dönüşümünü hayretler içerisinde izliyoruz.

Yorum Gönder

3 Yorumlar

  1. Gerçekten son yıllara damga vuran teknolojilerden bahsetmişsiniz. Bir de saglik ve yapay zeka alanında yapılan teknolojik gelişmeler var. Başka bir yazinizda onlardan da bahsederseniz sevinirim.

    YanıtlaSil
  2. valla ben artık hiç bir şey için yok artık diyemiyorum teknolojinin hızlı gelişimine yetişemediğimiz buda var artık diyoruz güzel bir yazı olmuş emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
  3. Siteniz cok basarili guzel konular paylaşıyorsunuz hocam tsk ederim

    YanıtlaSil