Lityum İyon Pilleri
Hepimizin bildiği üzere teknoloji hız kesmeden gelişmeye devam ediyor. Peki bu teknolojileri kullanmamızı sağlayan güç , bataryalar nasıl işliyor ve cihazlarda nasıl kullanılıyor. Herkes zamanında telefonlarının bataryalarında sorun çıkmasından korkuyordu çünkü günümüz telefonlarında kullandığımız Lityum İyon piller eskiden kullanılmıyordu. Özellikle aldığınız yeni telefonun yüzde yüz şarj etmeden kullanılmaya başlanmaması gerektiğini söyleyen ibareler artık yok.
Lityum İyon Piller Nedir ve Nerede Kullanılırlar?
Li-ion denilen bu piller kısaca yeniden doldurabilir teknolojiye sahip pillerdir. Günümüzde aklınıza gelebilecek bir çok teknolojide kullanılan ( bilgisayar, telefon , tablet vb. ) bu pillerin büyük firmalarca tercih edilmesinin en önemli sebebi;diğer pil çeşitlerine nazaran daha küçük boyutlarda daha fazla enerji taşıyabilmeleridir.
Örnek olarak gösterilebilir olan polimer piller li-ion pillere göre daha büyük yer kaplar ve boyutuna göre li-ion pillerden daha az enerji sağlar. Özellikle oyuncaklarda hala kullanıldığını gördüğümüz bu piller bozulmaya daha yatkındırlar bu nedenle hem sürekli pil değişimi önlemek hem de telefondaki incelikten ödün vermemek adına polimer pillerinin günümüz teknolojilerinde daha az rol aldığını görüyoruz.
Lityum İyon Pillerin Eksileri Ve Artıları Neler?
Tabi ki bir çok yenilikçi teknolojide olduğu gibi bu pillerinde artıları ve eksileri var. Batarya skalasında büyük çoğunluğu elde tutan lityum iyon piller siz kullanmadıkça bitmez ve eski cihazlarda kullanılan piller gibi yüzde yüz doldurmadığınız takdirde bozulma yaşamaz .Bu sayede günümüz telefonlarını istediğimiz şarj seviyesinde prizden çıkarabiliyor ve istediğimiz yüzdede prize geri takabiliyoruz. Tabi ki diğer bütün teknolojik cihazlar gibi lityum iyon pillerinin de eksi tarafları var. Bahsettiğimiz bu piller üretildiği andan itibaren yüzdelik olarak kapasite kaybı yaşamaya başlar ve yıllar içerisinde kullanılabilirliğini yitirir.
Peki Güvenli Mi?
Kullanıcılar özellikle pil konusunda çok hassas davranırlar çünkü gün boyu yanımızda taşıdığımız ve ortalama her saat başı kulağımıza götürdüğümüz bir cihazın pil sorunun dan kaynaklı patlamasını istemeyiz. Bu önlemlerin alınması ve belirli sorunların giderilmesi için firmaların Ar-Ge bölümleri bataryaları belli başlı testlere tabi tutuyor.
Özellikle Samsung’un geçtiğimiz senelerde piyasaya çıkardığı note 7 telefonunun patlama haberlerine başlık olmasından sonra Samsung , note 7 ler için geri çağırmalara başlandı. Böylelikle Samsung bu sürümü piyasadan toplattı daha sonra bataryasının tamir edildiğini söyleyen Samsung , note 7 lerin yeni versiyonlarıyla değiştirilmesi için kullanıcıların Samsung bayilerine başvurmaları gerektiğini söylemişti . Note 7 lerin yeni versiyonlarının da patlamasıyla birlikte Samsung Note 7 modelini tamamiyle piyasadan kaldırdı.
0 Yorumlar