Powerbank Telefona Zarar Verir Mi?

Akıllı telefonlarda, sosyal medya kullanmaktan, oyun oynamaya, video ve fotoğraf çekmekten müzik dinlemeye kadar birçok işlemi yapabiliyoruz. Elbette bu durum telefonu sürekli kullanmamıza ve bataryanın hızla tükenmesine yol açıyor. Öyle ki telefonu yoğun kullananlar için telefonu gün içinde şarj etmemek neredeyse imkansız hale gelmiş durumda.



Ancak her zaman telefonu şarja takabileceğimiz bir priz bulmak kolay olmuyor. Bu yüzden günümüzde birçok insan bu soruna powerbankkullanarak çözüm üretiyor. Türkçede “güç bankası” anlamına gelen powerbank telefonunuzu kolayca şarj edebiliyor. Ancak cihazınızı powerbank aracılığıyla şarj etmekle prize takarak şarj etmek arasında birtakım farklılıklar bulunuyor.
Bu makalemizde bahsettiğimiz bu farkları açıklayarak powerbank telefona zarar verir mi?Sorusunu net bir şekilde cevaplayacağız. Böylece sizler de powerbank kullanırken nelere dikkat etmeniz gerektiğini ve ne sıklıkla powerbank kullanmanız gerektiğini öğrenebilirsiniz.

Powerbank Telefona Zarar Verir mi?

Powerbank’in telefona zarar vermesinii stemiyorsak ilk dikkat etmemiz gereken şey orijinal ve kaliteli bir powerbank kullanmak olacaktır. Çünkü piyasada fiyatı çok ucuz olan çeşitli powerbankler bulunmaktadır. Ancak bu powerbankler genellikle akımı düzgün iletmeyerek telefonunuzun ısınmasına ve powerbank’ten cihaza güç geçişi esnasında ciddi oranda güç kaybı yaşanmasına sebep olur.
Powerbank Telefona Zarar Verir mi?
Bu durumun sonucunda da normalde telefonunuzun 3 kere şarj etmesi gereken bir powerbank telefonunuzu yalnızca 1 ya da 2 kereşarj eder. Bu tip powerbankler telefonunuza kısa vadede bile ciddi zarar verir ve bataryanızın yıpranmasına sebep olur. Uzun vadedeyse normalde 12 saat giden şarjınız zamanla 6-8 saat gibi çok daha kısa sürelerde bitecektir.
Dikkat edilmesi gereken bir diğer durumsa powerbankle telefonu şarj ederken telefonun orijinal şarj aletindeki kablonun kullanılmasıdır. Çünkü ister powerbank’ten ister prizden olsun telefonu orijinal olmayan bir şarj aleti ya da şarj kablosuyla şarj etmek telefona zarar verir.
Powerbank ve telefon bataryası mAh değerleri arasındaki uyum da son derece önemlidir. Örneğin telefon bataryanızın 4000 mAhdeğerinde olduğunu düşünelim. Kullanacağınız powerbank’in 4000 mAh’dan daha fazla güce sahip olması gerekir. Çünkü en kaliteli powerbanklerde bile gücün tamamı hiçbir kayba uğramadan telefona aktarılamaz. Dolayısıyla Help 724 olarak sizlere, kullanacağınız powerbank’in gücünün, telefonunuzun batarya gücünden çok daha fazla olmasını öneriyoruz.
Kaliteli bir powerbank kullanarak makalemizde bahsettiğimiz hususlara dikkat edildiği takdirde powerbank telefona zarar verir mi? Sorusunun cevabı “zarar vermez” olacaktır. Ancak yapılan araştırmalar uzun vadede telefonu sürekli olarak powerbankle şarj etmenin batarya ömrünü az da olsa kısalttığını ortaya koymuştur. Dolayısıyla sizlere powerbank’i sadece ihtiyacınız olduğu durumlarda kullanmanızı diğer durumlarda cihazınızı normal bir şekilde şarj etmenizi öneriyoruz.

Yorum Gönder

2 Yorumlar

  1. Kaliteli ve bilindik markalar ile çalışırsak hiç bir zararı yok ama piyasada 30 40 liraya powerbank bulunabiliyor bunların amper ve hz. değerleri nedir bilinmeden alınıp kullanıyor. 3.7 v. dan fazla bir değer anakartınıza zarar verebilir. 1 amperi geçmemilidir.

    YanıtlaSil
  2. Geçen sene hediye olarak aldığım powerbank iphone'umun pil ömrünü oldukça düşürmüştü. orjinal olduğunu düşünüyorum ama kablo kullanımıyla ilgili yukarıda yazdıklarınıza o kadar da dikkat etmemiştim. nedenini şimdi daha iyi anlıyorum

    YanıtlaSil