Android güvenlik tehditlerini kontrol altında tutmak için ipuçları

  1. Google'ın mobil işletim sistemi Android'in yükselişi, akıllı telefonları sadece zenginlerin kullandığı niş bir ürün olmaktan çıkarıp kitlelere sunarak mobil dünyada yeni bir çağ açtı. Bu devrim birçok kişinin hayatında olumlu anlamda büyük etki bırakmış olsa da önemli riskleri de beraberinde getirdi. Android cihaz güvenliği tehditleri sayıca artmakta, bu trendi yok sayan kişilerse gizliliklerini, güvenliklerini ve mali bilgilerini riske atmaktadır.

Android Cihazı Tehditleri Dünyası









Android işletim sistemi özellikle kötü amaçlı yazılım tehditlerine açıktır. Juniper Networks'ün yaptığı son çalışmaya göre 2010 yılında yaşanan tüm kötü amaçlı mobil yazılım tehditlerinin yalnızca yüzde 24'ünü Android kötü amaçlı yazılımları oluşturmuş olsa da bu tehditler artık, tüm mobil kötü amaçlı yazılımların yüzde 90'ını temsil etmektedir. Android cihazların bu derece popüler olmasının en önemli nedenlerinden biri olan platformun "herkese açık" yapısı, aynı zamanda bu cihazları kötü amaçlı yazılım geliştiricileri için ideal bir hedef haline getirmektedir. Kötü amaçlı özelliklerini uzman biçimde gizlemeye bile ihtiyaç duymadan yazılımlarını kullanıcıların cihazlarına yerleştirmeleri mümkündür.
Bu kötü amaçlı yazılım yığını gelire göre hareket eder ve bunların yüzde 75'inden fazlası para almak amacıyla kullanıcıları kandırarak özel ücretli servislere mesaj göndermelerini sağlamak için kullanılır. Juniper'a göre her saldırı, saldırgana 10 $ kazandırabilmektedir. Bu da söz konusu milyonlarca cihazla çarpıldığında büyük vurgun anlamına gelir.
Ancak tüm kötü amaçlı yazılımlar hızlıca para çalmak için tasarlanmaz. Bazı programlar banka parolası, internette gezinme trendleri veya coğrafi konum gibi kişisel bilgileri toplar. Daha sonra bu bilgiler doğrudan kullanıcıyı soymak veya milyonlarca farklı kullanım amacıyla satmak için kullanılabilir.
Tüm bunlar Android işletim sistemine dair korkunç bir resim ortaya koysa da mobil cihaz kullanmak illa ki kendinizi bir Android güvenlik saldırısının hedefi haline getirdiğiniz anlamına gelmez. Oldukça basit bazı önlemler alarak cihazınızı çoğu kötü amaçlı yazılıma karşı koruyabilir; dolayısıyla bilgilerinizi riske atmadan mobil dünyayı doyasıya yaşayabilirsiniz.

Güncel Kalın

Mobil güvenlik yazılımınızı güncellemek sadece gelişmiş özellikler ve daha iyi hız elde etmenin bir yolu değildir. Google ve cihazınızın üreticisi bu güncellemelere çok sayıda arka uç düzeltmesi de ekler. Juniper en güncel işletim sistemini kullanan cihazların kötü amaçlı yazılımlarının dörtte üçüne karşı dayanıklı olduğunu öne sürmektedir. Bu nedenle, düzenli olarak güncelleme kontrolü yapıp mevcut güncellemeleri indirin.

Üçüncü Taraf İndirme Sitelerinden Kaçının

Mevcut Android uygulamalarının çok kapsamlı olması, kullanıcıları bu platforma çeken temel özelliklerden biridir ve Android, resmi uygulama mağazası dışındaki kaynaklardan uygulama yüklenmesini son derece kolaylaştırmaktadır. Google üzerinden indirilemeyen bazı ilginç uygulamalar olsa da bu, cihazınıza kötü amaçlı yazılımların yüklenmesi için harika bir yoldur. Google kötü amaçlı yazılımları tanımlamak için kendi resmi mağazasındaki tüm uygulamaları tarar ve bunların çoğunun müşteriye ulaşmasını engeller. Üçüncü taraf uygulama mağazalarının bu koruma önlemlerini alma zorunluluğu yoktur ve kötü amaçlı yazılım geliştiricileri de bunun farkındadır.

İzinlere Dikkat Edin

Çoğu kullanıcı yeni bir uygulama yüklerken izinler bölümüne bakmadan tıklar ancak bu, olası tehditleri tespit etmenin bir yoludur. Biraz vakit öldürmek için indirdiğiniz o yeni oyunun düzgün çalışması için dosya sisteminize erişmesi gerekebilir ancak metin mesajlarınıza veya konumunuza erişmesi gerekmez. Bir uygulama yüklerken uygulamanın koşullarını kabul etmeden önce izin bölümünü baştan sona okuyun ve uygulama tuhaf görünen herhangi bir izin istiyorsa yüklemeyin.

Ücretsiz Wi-Fi'dan Uzak Durun

Ücretsiz şeyleri kim sevmez ki? Ücretsiz ve herkese açık Wi-Fi ağları pek çok açıdan bir lütuftur çünkü bir kuruş bile ödemeden cihazınıza hızlı bir internet bağlantısı sunar. Ancak güvenli olmayan bu bağlantılar, gizli bilgileriniz için talihsiz sonuçlar doğurabilir. Korsanların veya hırsızların ücretsiz Wi-Fi'a bağlanması tıpkı sizin yaptığınız gibi çok kolaydır ve aynı ağdayken korsanlar internetten gönderdiğiniz hemen hemen tüm bilgileri kolayca görebilir. Wi-Fi güvenliği için güvenli bağlantıları ya da mümkünse cihazınızın mobil bağlantısını kullanmak en iyisidir.

Korunun

Android cihazınızın güvende tutmanın en iyi yolu cihazınızı sürekli olarak tarayıp yüklediğiniz yeni uygulamalarda tehdit kontrolü yapan özel bir güvenlik yazılımı kullanmaktır. Ancak bunun bile bazı koşulları vardır. Piyasada çok sayıda ücretsiz mobil antivirüs ürünü vardır ancak bunların çoğu yalnızca kılık değiştirmiş Truva atı veya virüstür. Gerçek mobil güvenlik için bilindik markaların ürünlerini kullanın. Bu markalar sürekli güncellenen hizmeti için sizden ücret talep etse de bu ücret gerçek güvenlik için küçük bir bedeldir. Bu uygulamaların çoğunun deneme sürümleri vardır. Bu sayede, ürünü satın almadan önce deneyebilirsiniz. En iyi ürün aynı anda hem PC'nizi hem de birden fazla Android cihazınızı koruyabilir.
Android cihaz tehditleriyle dolu bu dünya korkutucu olabilir ancak kişisel bilgisayarınızda olduğu gibi cihazınızı kullanma konusunda da akıllıca davranmak, kendinizi korumanın en önemli ilk adımıdır. Akıllıca davranmanın yeterli olmadığı durumlarda, büyümekte olan mobil tehditlerle birlikte güncellenen sağlam bir mobil güvenlik çözümü, mobil dünyada güvende olmak için en iyi seçenektir.

Yorum Gönder

0 Yorumlar