Elektroinik(Hurda) Atıklarımızı Ne Yapmalıyız 181'İ ARAYABİLİRSİNİZ










Elektroinik(Hurda) Atıklarımızı Ne Yapmalıyız 181'İ ARAYABİLİRSİNİZ




        

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı atıkların insan ve çevre sağlığına zarar vermesini önlemek için başlattığı çalışmalara hız verdi. Kamu spotları ile duyarlılığı artırıcı faaliyetler içinde olan Bakanlık, ALO 181 Çağrı Merkezinde kurdurduğu birimle de vatandaşların bu konuyla ilgili sorularını 24 saat yanıtlıyor. 2013 yılından bu yana faaliyette olan ALO 181’e vatandaşlar, ambalaj atıkları, bitkisel atık yağları toplama merkezleri, atık pil ve akümülatörler, binek araçların hurdaya ayrılması, Atık elektrikli ve elektronik eşyaların (AEEE) geri kazanımı ile ilgili çok sayıda sorular yöneltti. 7 bin 528 kişinin hizmet aldığı bu konuyla ilgili vatandaşlar en fazla soruyu atık yağların geri dönüşümü ve ambalaj atıklarının nasıl değerlendirmesi gerektiği konusunda sordu. Bu konuyla ilgili hatta en fazla aramanın ise İstanbul, Ankara, Bursa, Adana, Kocaeli, İzmir, Antalya, Konya, Eskişehir, Muğla illerinden yapıldığı belirtildi. Atıkların geri dönüşümü ile ilgili ALO 181’e yöneltilen bazı sorular ve vatandaşa verilen bilgilerden bir kaçı şöyle:








1 - Nasıl geri dönüşüm yapılır?Her birey ihtiyaçlarını karşılamak üzere her gün birçok farklı ürün satın alır. Alınan bu ürünler çoğu zaman, daha sağlıklı ve korunaklı muhafaza edilmek üzere ambalajlanmaktadır. Ambalaj atıklarını, diğer atıklardan ayrı şekilde biriktirmek sureti ile tekrar geri dönüşüme sevk edebiliriz. Satın aldığımız ürünlerin ambalajlarını evlerimizde ayrı birer torbada biriktirerek, ilk adımı atmış oluruz. Biriktirdiğimiz ambalaj atıklarını, evimize en yakın ambalaj atığı konteynerine atarak geri dönüşümü başlatırız. Eğer oturduğunuz belediye sınırları içerisinde ambalaj atığı konteyneri yoksa belediyenize bu konuda başvurmalısınız.

2 - Belediyemizden geri dönüşüm kumbaralarından apartmanımıza, mahallemize, okulumuza istiyoruz, ne yapmalıyız?
Tüm geri dönüşüm kumbara taleplerinizi öncelikle belediyenize bildirmelisiniz. ÇEVKO Vakfı’na ait kumbaralar, talebiniz uygun bulunduğu takdirde belediyeler aracılığı ile teslim edilecektir.

3 - Bitkisel atık yağları nereye verebilirim?Yağı kesinlikle lavaboya dökmüyoruz. Lavabo ve kanalizasyon borularının tıkanmasına neden olur, atıksular eriştikleri deniz ve nehirlerde suyun hava almasını engelleyecek yağ filmi ile suyun yüzeyinin kaplanmasına neden olur. Bu balıkların ölmesine neden olur. Ayrıca su ortamındaki balıkların avlandıktan sonra yenirken tadını bozar. Atıksu arıtma tesisinde yağın giderilmesi biraz daha güçtür. Dolayısıyla, atık yağlarımızı katiyetle lavabodan dökmüyoruz. Bunu toplayan kuruluşlara veriyoruz. Toplayan firmalar bu yağlardan biyodizel elde ediyorlar. Bu yolla petrol kaynaklarımızın kısmen korunmasını sağlıyoruz ve atmosferik ısınması da engellemiş oluyoruz. Atık yağ toplayan firmalar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yetkilendiriliyor.
İzinli bitkisel atık yağ toplayıcılarının listesini http://www.csb.gov.tr/gm/cygm/  Lisanslı geri kazanım tesislerin listesini http://www.csb.gov.tr/gm/ced/  bağlantısından indirebilirsiniz. Size en yakın olan kuruluşla temasa geçip, atık yağlarınızı bunlara vermek için organizasyona dahil olabilirsiniz:

4 - Atık pillerimi nereye verebilirim?Atık pillerin kaynakta ayrı toplanması konusunda Bakanlığımız tarafından yetkilendirilen ve Türkiye’de atık pil konusunda tek yetkili kuruluş olan Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği (TAP) 2004 yılından beri atık pil toplama çalışmalarını Bakanlığımız koordinasyonunda yürütmektedir. http://www.tap.org.tr/atik_pil_toplama_noktalari_nerede-123.html adresinden size en yakın pil toplama noktasını bulabilirsiniz. PTT Şubeleri, okullar, üniversiteler, organize sanayi bölgeleri, muhtarlıklar, camiler, marketlerde (BİM, TESCO, KİPA, CARREFOUR, MİGROS, METRO GROSMARKET, TEKNOSA, KOÇTAŞ, PRAKTİKER gibi) atık pil toplama noktaları bulunmaktadır.

5 - Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyalarımı (AEEE) nereye verebilirim?Kullandığınız elektrikli ve elektronik eşyalar atık haline geldiğinde bunları belediyelerin kuracakları atık getirme merkezlerine, üreticiler ve lisanslı işleme tesisleri tarafından kurulacak aktarma merkezlerine veya yeni bir elektrikli ve elektronik eşya satın aldığınızda talep etmeniz halinde benzer özellikteki AEEE’yi elektrik ve elektronik eşya dağıtıcılarına hiçbir ücret ödemeden verebilirsiniz.

6 - Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyalarımı (AEEE) nereye verebilirim?
Kullandığınız elektrikli ve elektronik eşyalar atık haline geldiğinde bunları belediyelerin
kuracakları atık getirme merkezlerine, üreticiler ve lisanslı isleme tesisleri tarafından
kurulacak aktarma merkezlerine veya yeni bir elektrikli ve elektronik eşya satın aldığınızda
talep etmeniz halinde benzer özellikteki eski elektrikli ve elektronik eşya atığınızı elektrik ve
elektronik eşya bayilerine veya dağıtıcılarına hiçbir ücret ödemeden verebilirsiniz.

7 - Aracımı hurdaya ayırmak istiyorum ne yapabilirim?
M1, N1 kategorisindeki hurda araçlar için 81 ilde araç sahiplerinin rahatça ulaşabileceği,
araçlarını teslim edebilecekleri ve hurdaya ayırabilecekleri Teslim Yerleri oluşturulmuştur.
Bakanlığımız ve Emniyet Genel Müdürlüğü işbirliği ile oluşturulan “ÖTA Veri Sistem” adlı
çevrim içi veri paylaşım sistemi ile lisanslı tesislere teslim edilmeyen ömrünü tamamlamış
araçların Emniyet Müdürlüğünce hurdaya ayrılması engellenmiştir. ÖTA teslim yerleri
listesini http://www.csb.gov.tr/gm/cygm/ bağlantısından indirebilirsiniz.

Yorum Gönder

0 Yorumlar