Merhaba Android Serüveni okurseverleri
Nesnelerin interneti teknolojisinin gelişmesi ile ortaya çıkan kavramlardan biri olan akıllı şehirleri, gün geçtikçe daha sık duyuyoruz. Bu yazımızda akıllı şehirler konseptini detaylarıyla inceleyip, dünyada bu konsepti uygulayan şehirleri ve ülkemizde bu alanda faaliyet gösteren şirketleri paylaşacağım.
Akıllı Şehir Konsepti Nedir?
Akıllı şehirlerde; şehrin içerisinde bulunan akıllı cihazlardan ( akıllı cep telefonu, akıllı evler, akıllı aydınlatmalar vb. ) elde edilen veriler sayesinde – veri olmadan, akıllı şehir olmaz. – şehirlerin yaşam kalitesinin yükseltilmesi amaçlanıyor. Örnek olarak, akıllı trafik ışıklarından elde edilen verilerle trafik ışıklarının yanma sıklığını daha dinamik bir şekilde ayarlanmasını ve özel durumlarda – itfaiye,ambulans gibi – trafik ışıklarının otomatik olarak yeşile dönmesini verebiliriz. Aslında esas konu; akıllı cihazların elde ettiği verilerin analiziyle zamandan, enerjiden, sudan, atıklardan tasarruf etmek ve daha sürdürülebilir bir hayat sunmak.
Daha detaylı bir şekilde kafanızda yer edinmesi için akıllı şehirlerle alakalı başlıkları paylaşıyorum.
Ücretsiz Wi-Fi Alanları
Akıllı şehirlerin en önem verdiği noktalardan biri veri olduğundan, ücretsiz wi-fi alanlarının çokluğu da bir o kadar önemli. Şehir sakinleri ve turistler internete ne kadar kolay erişebilirse, elde edilen veri çoğalacak ve ona göre hizmet verilecek.
Akıllı Park Alanları
Park yeri ararken size en yakın olan park alanlarını şehrin cep telefonu uygulaması üzerinden görmeyi kim istemez? :)
Ülkemizde bu alanda çalışmalar gerçekleştiren FreePark adlı şirketi inceleyebilirsiniz.
Toplu Taşıma & Otomobil Paylaşım Uygulamaları
Toplu taşıma araçlarının sıfır emisyonlu otobüslerden oluşması, mobil bilet uygulamasıyla toplu taşıma bileti alınabilmesi, şehirde çok sayıda elektrikli bisiklet olması ve bu bisikletlerin müsaitliğinin cep telefonu üzerinden ulaşılması (Mobike ve OFO), trafikte daha az araç olması için arabaların paylaşılması bu alanda yapılan çalışmalardan.
Türkiye’de Tek Araba Gidelim adlı mobil uygulama araç paylaşımına odaklanmış durumda.
Elektrikli bisikletler için de Bizero firmasını takip etmenizi öneririm.
Temiz Enerji ve Aydınlatma
Bir sokağa girdiğinizde tüm sokak lambalarının sizin yürümenizle birlikte teker teker açıldıklarını düşünün. Lambadaki sensör sayesinde sizin yürüdüğünüz alanın sadece aydınlatıldığını… İşte bu akıllı şehirlerin sokaklarında uyguladığı yöntem.
Aktarmak istediğimi aşağıdaki videoda görebilirsiniz. (03:54’de açık bir şekilde paylaşılıyor.)
Akıllı Binalar
Akıllı şehirlerde akıllı binaların bulundurduğu sensörler sayesinde tüketilen enerji, su ve elektrik kontrol edilebiliyor; bu şekilde daha fazla tasarruf gerçekleşiyor. Ülkemizde enerji alanında çalışmalar yapan Reengen firmasıyla yaptığımız röportaja buradan ulaşabilirsiniz.
Akıllı Trafik
Sürdürülebilir ulaşım için akıllı çözümler üreten Parabol Yazılım bu alanda ülkemizde faaliyet gösteren bir firma. Kasım ayında yayınladığımız röportajda günde 4 milyarın üzerinde trafik verisinin işlendiği paylaşılmıştı. Detaylara buradan ulaşabilirsiniz.
Hamburg’un trafik sorununu nasıl çözdüğüne de aşağıdan ulaşabilirsiniz.
Güvenlik
Akıllı şehirlerde en önem verilen konulardan biri de güvenlik. Şehrin içerisinde bulunan çok sayıda kamera, suç oranlarının azalmasına ve suçluların daha hızlı bir şekilde bulunmasına yardımcı oluyor. Çin’de uygulanan sistemin örneğine aşağıdaki videodan ulaşabilirsiniz.
Eğitim
Bu alanda çalışmalar yapacak kişileri yetiştirmek için üniversitelerle anlaşmak ve şehre ücretsiz dersler veren laboratuvarlar kurmak bu işin bir parçası. Tabii kodların herkes tarafından erişilebilir olmasını da unutmamak gerek.
Akıllı Çöp Toplama Sistemi
Çöp kutularında yer alan sensörler sayesinde hangi çöp kutularının dolu olduğunu öğrenmek çöp arabaları için büyük bir zaman kazancı demek. Böylece ona göre günlük rotalar çizilebilir ve optimizasyon yapılır.
Ülkemizde bu alanda çalışmalar yapan Evreka adında bir firma bulunmakta. Evreka ile yapmış olduğumuz röportaja buradan ulaşabilirsiniz.
Şehrin Mobil Uygulaması
Akıllı şehrin olmazsa olmazlarından biri mobil uygulama. Böylelikle şehir sakinleri şehir hakkında hızlı bir şekilde olumlu/olumsuz görüşlerini aktarabiliyor ve taleplerini paylaşıyor.
Dijital Kiosklar
Şehirlerde yer alan dijital kiosklar sayesinde, aklınıza takılan soruların cevaplarını bu kiosklar üzerinden alabilirsiniz. Gezmek istediğiniz yerler, toplu taşıma saatleri, acil durumda aranması gereken numaralar ve turist için önemli olan tüm konular.
Türkiye’de akıllı şehirler alanında çalışmalar yapan firmalara NETOP Technology‘i ve Verisun‘ı da eklememiz de fayda var.
Özellikle Verisun firmasının geliştirdiği ve güneş enerjisiyle çalışan akıllı direkler çok sayıda şehirde kullanılmakta.
Türkiye’de yeni teknolojiler alanında çalışmalar yapan firmaların listesine de buradan ulaşabilirsiniz.
Dünyadaki Akıllı Şehirler
Bu listede yer alan şehirlerin sayısı gittikçe çoğaldığından buraya teker teker ismini yazmak yerine sizinle bu listeyi paylaşıyorum.
Öne çıkan şehirlerin videolarına da aşağıdan ulaşabilirsiniz.
Özellikle Singapur için paylaştığım iki videoyu da izlemenizi öneririm.
Adelaide – Avustralya
Barselona – İspanya
Amsterdam – Hollanda
Singapur
Pittsburgh
Peki akıllı şehirler, George Orwell’in 1984 adlı kitabında bahsettiği “Büyük Birader Bizi İzliyor” tabirine oturmuyor mu dediğinizi duyar gibiyim. Bir bakımdan haklısınız ama izlenmenin dışında akıllı şehirlerin sakinlerine ve doğaya çok sayıda fayda sağladığını da unutmayalım. Son olarak Çin’in vatandaşlarını nasıl skorladığını paylaşıp, topu size atalım. :)
0 Yorumlar