Korsan yazılım kullanmanın zararları

Günümüzde pahalı oldukları nedeniyle tercih edilmeyen orjinal yazılımlar maalesef yerini korsan yazılıma bırakıyor, peki korsan yazılım nedir? Kullanıcılara ne gibi zararları var? Korsan yazılım kullanılmalı mı? Sorularına bu haberimiz üzerinden cevap vereceğiz.


Öncelikle korsan yazılım demek crack (kırılmış) yazılım demektir, örneğin 3. Parti hackerların kırdıkları bu yazılımların içerisine zararlı kodlar enjekte edilerek kullanıcıların veri güvenliği neredeyse sıfıra indiriliyor, hacker türlerinden biri olarak tarihe geçen ''Yazılım Korsanı'' ismi verilen program ve yazılım kırıcılar günümüzde oldukça fazla yazılım kırmaktalar.
Örneğin Windows üzerinden örnek verecek olursak, Windows işletim sistemi pahalı olduğundan dolayı genellikle kırılmış yazılımlar ücretsiz bedava olarak kullanılıyor, ancak yapılan bu hata kullanıcıların banka hesaplarının sıfırlanmasına yol açıyor, kullanıcılar yazılım üzerinden kar yapacaklarını sansalar da yazılım korsanları tarafından daha fazla zarara uğruyorlar.
Dilerseniz şimdi korsan yazılım kullanmanın zararlarını madde madde sizler için inceleyelim.

Veri güvenliği.
Korsan yazılım kullanan kullanıcılar genellikle verilerinin güvende olduğunu sanarlar, ancak korsan yazılım kullanmak kullanıcıların bilgisayar veyacep telefonu üzerinde hatta bulut depolama üzerinde sakladıkları tüm verileri birer birer görebiliyorlar. Örneğin bir kullanıcı sahte (korsan kırılmış) bir Windows kullanıyorsa ve bu Windows.iso dosyasının içerisine zararlı kodlar eklenmiş ise kullanıcı bunun farkına varamıyor ve tüm veri güvenliğini yazılım korsanının eline veriyor.
Cihaz güvenliği.
Cihaz güvenliği deyince cihazımızın genellikle su vs gibi dış etkenlere karşı korunmuş olması aklımıza gelir, ancak korsan yazılım kullanan kullanıcılar bilgisayarlarının içinde bulunan donanımın korsan yazılım kullanınca tamamen bozulabileceğinden habersizdir.
Eğer sizler korsan bir Windows işletim sistemi kullanıyorsanız ve bu Windows üzerinde yazılım korsanı tarafından yapılmış olan herhangi bir uzaktan kontrol aracı bilgisayarınıza girmiş ise bilgisayarınızın donanımını elde eden yazılım korsanı fan hızını düşürebilir ve notebook modelinizi yakabilir.


Bunun yanı sıra bilgisayarınız üzerinden korsan yazılım kullanıyorsanız eğer bu yazılım içerisinde Windows kodları hatalı olarak enjekte edilmiş ise bilgisayarınızın donanımı yazılıma uymayabilir, bu sayede kullanıcının bilgisayarı yazılımı gereksinimlerine uymayabilir ve hard disk, RAM gibi donanımsal ve bilgisayarı hayata bağlayan parçalarını kolaylıkla yakabilir.
Şifre (Parola) güvenliği.
Kullanıcıların en çok korktukları nokta olan şifre güvenliği konusunda da maalesef yazılım korsanları ön plana çıkıyor. Eğer herhangi bir yazılımı korsan olarak kullanıyorsanız ve bu yazılım büyük ihtimalle zararlıysa maalesef şifre güvenliğiniz sıfıra yakındır diyebiliriz, örneğin bilgisayarınız veya akıllı cep telefonu veya tabletiniz üzerine indireceğiniz herhangi bir zararlı ve korsan yazılım içerisine keylogger enjekte edilmiş olabilir. Keylogger enjekte edilmiş bir korsan yazılım içerisinde sizin yazdığınız tüm yazılar yazılım korsanının eline geçiyor. Örneğin korsan olarak indirdiğiniz herhangi bir program sizin bilginiz olmadan tüm yazdıklarınızı karşı bilgisayara gönderebilir.
Bu sayede sizlerin şifre güvenliğinin yanı sıra hayati önem taşıyan bilgileriniz dahi yazılım korsanının eline geçmiş oluyor, eğer sizlerde korsan yazılım veya korsan Windows kullanıyorsanız bunlar başınıza mutlaka gelecek diyemeyiz, ancak çoğu korsan yazılım üzerinde bulunan zararlı yazılımlar bunların başınıza gelebileceğinize işarettir.


Bundan dolayı eğer herhangi bir cihazınızda korsan yazılım veya notebook üzerinde korsan yazılım kullanıyorsanız derhal bilgisayarınızı orjinal Windows işletim sistemine geçirmenizi tavsiye ediyoruz.
Eğer herhangi bir akıllı cihazınız üzerinde korsan yazılım kullanıyorsanız derhal bu yazılımı bir virüs programı ile tarayıp bilgisayarınızdan silmelisiniz, bilgisayarınızı programı sildikten sonra derhal tekrar tekrar taramalısınız.
Tüm bu bilgiler bilgilendirici amaçlıdır. Lütfen Korsan yazılım yerine Orijinal, Lisanslı yazılımları tercih edelim. Bu sayede kendi güvenliğimizi sağlamış oluruz.

Yorum Gönder

0 Yorumlar