En Çok Satan Çin Marka Akıllı Telefonlar Hangileri?

Hangi Çin marka telefonun ne kadar satış yaptığı epey merak ediliyor. Çinli akıllı telefon üretcileri küresel marketteki pazar paylarını giderek artırırken, Çin’de de Apple ve Samsung pazar payı kaybetmeye devam ediyor.
Çin’in dört büyük akıllı telefon markası var. Bunlar; Huawei, Oppo, Vivo ve Xiaomi. Aslında bir de Honor var. Fakat bu telefon Huawei sermayeli bir marka. Üretimi Huawei’ye ait. Daha ucuz ve Meizu, Xiaomi kalitesinde telefonlar üreten bir marka.
2013 yılında Honor, Huawei’den ayrılmış. Kimi raporlarda Huawei ve Honor’ın satışları beraber verilirken, kimilerinde ayrı veriliyor. Huawei sermayeli olduğu için biz bu yazıda ikisini bir firmaymış gibi ele aldık.
Çin yaptığı teknolojik atılımlarla adından epey söz ettiriyor. Akıllı telefon sektörü belki de en başarılı oldukları alanlardan birisi. Üreticilerden satıcılara gerçekleştirilen küresel akıllı telefon sevkiyatının yaklaşık %45’i Çinli üreticiler tarafından yapılıyor(Lider Samsung lâkin).
Hatırlanacağı üzere 2018’in ikinci çeyreğinde Huawei’in global sevkiyatı 54 milyona çıkarak Apple’ı ilk defa geçmişti. O dönem Apple’ın sevkiyatı 41 milyondu ve geçen seneye göre de sevkiyatı aynı düzeyde kalmıştı.
Huawei 2018’in üçüncü çeyreğinde de Apple’dan daha fazla sevkiyat yaptı. Sevkiyat rakamı 52 milyon olarak gerçekleşti. Hiç şüphesiz Huawei iyi bir 2018 yılı geçiriyor. Çeyrek dönemlik sevkiyatlarını 40 milyonun altından 50 milyonun üzerine çıkarmayı başardı. Apple geçen sene ile aynı düzeyde sevkiyat yapmaya devam ediyor.
Samsung telefonlara Çin’de hiç rağbet edilmese de global akıllı telefon sevkiyatının liderinin Güney Kore menşeli firma olduğunu söylemeden geçmeyelim.
Çin’de Vivo ve Oppo’nun bu kadar hızlı büyümesinin sebebi biraz daha ekonomik telefon yapmaları. Elbette, bu iki markanın çok iyi telefonları da var. Fakat müşteri kitlesi olarak ikinci ve üçüncü derece denilen şehirlerdeki insanları seçiyorlar.
Çin’de En Çok Satan Telefon Modeli Hangisi?
2017 yılı için bu sorunun cevabı: Oppo R9S.
İkinciliği ise iPhone 7plus alıyor. Üçüncü sırada Vivo X9, dördüncü sırada ise Oppo A57 var. iPhone 7 kendine beşinci sırada yer bulabilmiş.
Hangi Çinli Telefon Markasının Telefonu Daha Çok Satıyor?
Model değil de marka bazında baktığımızda ise en çok satan Çin marka telefonunun Huawei olduğunu görüyoruz. Ama bu rakam Huawei ve Honor’ı beraber sayarsak geçerli. Huawei ve Honor’ı ayrı sayarsak Oppo birinci, Vivo ikinci oluyor. Oppo ve Vivo’nun satış rakamları çok yakın. Aralarında çok sıkı bir rekabet olduğunu görüyoruz. 2018’in ilk dokuz ayını ele alırsak 2 milyon fark ile Oppo Vivo’dan önde gözüküyor.
Xiaomi ise Apple’ın ardından beşinci sırada geliyor. Birkaç yıla Apple’ın bir alt sıraya düşmesi şaşırtıcı olmaz. Muhtemelen seneye Oppo ve Vivo yıllık 100 milyon satışa ulaşacaklar. Samsung 10 milyon satış yapabilse iyi sayılır.
Xiaomi’nin nasıl olup da Oppo ve Vivo’nun arkasıda kaldığını soruyor olabilirsiniz. Yurtdışında Xiaomi’nin bilinirliği daha fazla. Küresel markette Huawei’den sonra en fazla pazar payına sahip olan Çinli akıllı telefon üreticisi. Fakat iç pazarda Oppo ve Vivo’nun gerisinde kalıyor. Yurtdışı satışlarıyla ise küresel markette daha üst sıralara tırmanıyor.

Pekin, Şanghay, Shenzhen gibi birinci derece şehirlerde Huawei ve iPhone’lara talep daha çok oluyor. iiMedia’nın yaptığı araştırmaya göre Çin’de geliri yüksek olanlar Apple’dan ziyade Huawei telefonları seçiyor.

Yorum Gönder

2 Yorumlar

  1. son zamanlarda abd'nin çin'e uyguladığı baskıyı önemsemeyerek huawei almayı düşünüyorum, adamlar baskının ardından kendi işletim sistemlerini piyasaya sürme noktasına geldiler.

    YanıtlaSil
  2. gelişmelerden haberdar olmak isteriz

    YanıtlaSil